Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a adoptat OUG nr. 22 din martie 2005, care creeaza cadrul legal de infiintare pe langa Curtea de Conturi a unei Autoritati Independente de Control, menite sa asigure verificarile si auditul extern asupra modului in care sunt utilizate fondurile aferente programelor ISPA si SAPARD.
Cerinta face parte din acquis-ul comunitar si din angajamentele asumate de Romania pentru aderare, ea nemaiputand suferi nici un fel de amanare, daca vrem sa avem acces la aceste fonduri.
Programul ISPA este un instrument de finantare nerambursabila acordat de Uniunea Europeana cu rol de a sprijini statele candidate
sa-si poata indeplini criteriile de aderare, in special in dezvoltarea infrastructurii de mediu si de transporturi de interes national.
Sunt blocate 70 milioane euro
In perioada 2000-2006 Romania beneficiaza prin programul ISPA de finantare nerambursabila de peste 2 miliarde de euro, fonduri alocate de Comisia Europeana cu conditia respectarii de catre beneficiar a unor cerinte precise.
Numai in momentul de fata sunt blocate 70 milioane de euro prin programul ISPA, din cauza inexistentei acestui sistem independent de verificare a modului in care sunt folositi banii primiti de statul roman.
Comisia Europeana a cerut, textual, separarea managementului de activitatile de control, precum si ca acestea din urma sa fie independente si sa se faca dupa standardele internationale de audit - acceptate de catre organele nationale competente.
De asemenea, a precizat functiile de audit extern care trebuie asigurate pentru programul ISPA: auditul sistemului de management si control; verificarea, selectiva, pe baza unei analize de risc, a certificarilor de cheltuieli; emiterea declaratiilor la finalizarea masurilor ISPA, ca urmare a efectuarii audi