Integrarea europeana are efecte curative: transforma comunismul. Pentru ca Vladimir Voronin sa fie ales presedinte din primul tur al alegerilor prezidentiale din Moldova, noua orientare europeana a liderului comunist a jucat rolul determinant.
Agentiile de presa occidentale titrau, in seara zilei de 4 aprilie, "Vladimir Voronin, comunistul pro-european, reales in fruntea Moldovei".
Operatiunea de imagine a reusit. Pina de curind aliat al Moscovei, liderul de la Chisinau este astazi cel mai activ partizan al integrarii tarii sale in UE.
Rezultatul politic al acestei transformari a condus la disolutia, la sfirsitul saptaminii trecute, a celei mai importante formatiuni de opozitie dupa alegerile parlamentare din 6 martie, Blocul Moldova Democrata.
Eterogena, deci usor de destructurat, aceasta grupare de partide politice de diferite nuante a fost redusa la nucleul sau initial, Alianta Moldova Noastra.
Din cei 78 de deputati prezenti la sesiunea Parlamentului moldovean, 75 au votat pentru Vladimir Voronin, restul pina la 101 reprezentind deputatii ramasi in jurul lui Serafim Urechian si Dumitru Braghis neparticipind la vot.
Cum cei 56 de deputati comunisti nu erau suficienti pentru alegerea presedintelui, acesta a fost sprijinit si de cei 11 reprezentanti ai PPCD, precum si de o parte consistenta din cei 8 deputati ai Partidului Democrat si cei 3 deputati ai Partidului Social Liberal.
Justificarea acestei schimbari de atitudine a opozitiei a stat in pozitia europeana afisata de presedintele moldovean in ultimele luni. Situatia apare cu atit mai surprinzatoare cu cit relatiile tensionate dintre comunistii majoritari si opozitia crestin democrata in precedenta legislatura au condus la ridicarea imunitatii unor parlamentari PPCD si la un conflict fara menajamente.
Izolat pe plan inte