Cat timp va mai sta Calin Popescu Tariceanu la Palatul Victoria, raspunsul la aceasta intrebare il are Traian Basescu. Dupa toate informatiile, insa, destul de putin, seful statului fiind decis sa refaca tandemul cu Theodor Stolojan, tandem cu care anul trecut a lansat in campania electorala Alianta D.A. PNL-PD.
Traian Basescu pare sa fi renuntat la varianta anticipatelor, adoptand o tactica ce s-a dovedit a fi foarte eficienta in perioada 1996-2000, in cazul inlocuirii premierilor Victor Ciorbea si Radu Vasile: demisia membrilor Cabinetului. Doua ar fi argumentele pentru aceasta optiune de ultima ora. Declansarea anticipatelor, cel mai devreme la toamna, l-ar putea pune pe seful statului in postura unei coabitari cu un Guvern format de actuala opozitie PSD, tinand cont de scaderea Aliantei, ca urmare a masurilor cu impact social negativ. In al doilea rand, alegerile inainte de termen nu convin partenerilor de guvernare, care ar risca sa ramana in afara Parlamentului si care, de altfel, si-au declarat sustinerea pentru varianta Stolojan. Motivul ar fi nevoia de stabilitate politica, in urmatorii doi ani, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
Inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan este data ca sigura de surse apropiate Aliantei, iar modalitatea nu este tocmai straina de Traian Basescu.
In 1997, Victor Ciorbea era nevoit sa demisioneze din functia de prim-ministru, ca urmare a unei crize guvernamentale provocate de ministrii PD. Acestia, printre care si Traian Basescu, au demisionat, amenintand cu alegerile anticipate, intr-un moment similar din punct de vedere politic celui de astazi: venirea la putere, reforme radicale si riscul de a pierde guvernarea, tocmai ca urmare a acestor reforme. Nici tactica folosita in 2000, la revocarea lui Radu Vasile de la sefia Guvernului, nu este o noutate pentru actualul sef al statului. La vremea respectiva,