Autoritatile sanitare si reprezentantii unitatilor spitalicesti ''au cazut uneori in capcane, in momentul in care au achizitionat aparatura medicala'', a declarat ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza.
Acesta a adaugat ca, pe viitor, medicii trebuie sa cunoasca aparatura de calitate: ''Pana acum am ales aparatele medicale, dar nu am gandit cati bani trebuie pentru inlocuirea pieselor. Nu am stiut cat de mult costa. A fost o mare greseala din partea noastra''. Pe de alta parte, ministrul Cinteza, care a inaugurat, ieri, la Romexpo, a XV-a editie a Expozitiei internationale de echipamente medicale si instrumentar - Rommedica -, a precizat ca in Romania sunt cei mai putini medici si cei mai putini bani pe cap de locuitor comparativ cu celelalte tari europene. In acelasi timp, el a afirmat ca discutia medicului cu bolnavul este vitala, dar aceasta se va reduce doar la un simplu sfat ''daca nu este dublata'' si de tehnica de ultima generatie, absolut necesara efectuarii tratamentelor: ''Trebuie sa stim sa folosim aparatura de ultima generatie. Informatizarea este extrem de importanta in domeniul sanitar, insa trebuie sa avem grija la faptul ca Internetul este ca un drog. Nu trebuie sa stam doar in fata calculatorului, sa ne distrugem ziua de lucru si puterea de concentrare si, ca urmare, sa devenim ineficienti''.
La aceasta expozitie, deschisa pana la 9 aprilie, participa 239 de firme - 141 romanesti si 98 straine - din 22 de tari, printre care Austria, Belgia, Cehia, Elvetia, Franta, Germania si Italia. Vizitatorii au ocazia sa ''descopere'' aparatura medicala si instrumentar de ultima generatie. Autoritatile sanitare si reprezentantii unitatilor spitalicesti ''au cazut uneori in capcane, in momentul in care au achizitionat aparatura medicala'', a declarat ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza.
Acesta a adaugat ca, pe viitor, medicii trebuie sa cunoasca a