Dupa 15 ani de la lansarea apelului si aproape zece de la incercarea de legiferare, Punctul 8 de la Timisoara ajunge in Parlament.
Un proiect de lege a lustratiei a fost pus ieri pe masa Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, initiat insa nu de vreun parlamentar al partidelor istorice, ci de trei deputati demisionari din formatiuni care in anii ,90 s-au straduit din toate puterile ca un astfel de act normativ sa nu ajunga in Monitorul Oficial. Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD si ulterior membru marcant al PD, Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu, si ei demisionari din Partidul Democrat, acum toti membri ai nou-infiintatului PIN, sunt initiatorii legii "antinomenclatura". Proiectul insa nu difera prea mult de unul ingropat de fosta putere in sertarele comisiilor Parlamentului.
Trecand de aceste observatii, trebuie amintit ca in nenumarate randuri s-a incercat transpunerea in text de lege a Proclamatiei de la Timisoara, in care se cerea interzicerea accesului la demnitati ai celor care au fost angajati politic activ in structurile fostului Partid Comunist, initiativele apartinand exclusiv PNTCD. Fostul deputat taranist George Serban a fost primul care a initiat un proiect de lege a lustratiei. Pana la moartea sa in 1999, liderul PNTCD a incercat sa-si impuna fara succes demersul legislativ. Textul de lege prevedea ca, timp de 10 ani de la data intrarii in vigoare a actului normativ, persoanele care au detinut functii in nomenclatura PCR sa nu poata accede la urmatoarele demnitati: presedinte al Romaniei, membru al Guvernului, secretar de stat, director in minister, presedinti de consilii si de agentii nationale, consilier de stat sau consilier in aparatul Presedintiei, secretar general, secretar general adjunct, director de departament sau sef de directie in aparatul celor doua Camere, senator, deputat, primar de municipiu, oras sau de sector,