Autoritatile statului incearca prin diverse metode sa reduca decalajul digital intre mediul rural si cel urban: telecentre, retele electronice ale comunitatilor locale etc. Mai nou, Ministerul Comunicatiilor a anuntat un proiect care vizeaza furnizarea de servicii Internet la sate prin liniile electrice.
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a anuntat zilele trecute demararea unui proiect public-privat privind furnizarea de servicii Internet la sate prin liniile electrice. Se are in atentie un test in vederea implementarii tehnologiei Power Line Communications (PLC) ca alternativa de acces la comunicatii in zone rurale.
Obiectivul il reprezinta reducerea decalajului digital intre urban si rural si crearea premiselor furnizarii Serviciului Universal la punct fix. Fara sa mai ofere si alte detalii despre acest proiect, aflat inca in stare "incipienta", este posibil ca MCTI sa se foloseasca de rezultatele unui alt proiect-pilot in domeniu, acela al Ministerului Economiei si Comertului.
Dupa cum se stie, filiala Electrica Muntenia-Sud va experimenta in aceasta vara tehnologia PLC intr-un bloc din Bucuresti (zona Unirii), precum si intr-o unitate de invatamant.
PRIMELE TELECENTRE. Recent au fost lansate primele trei telecentre in judetele Dambovita, Arges, Suceava, operatorul de telefonie Orange devenind astfel primul furnizor de Serviciu Universal. In cadrul telecentrului, oricine poate realiza apeluri telefonice locale, nationale si internationale, apeluri de urgenta si, de asemenea, se ofera acces la Serviciul fax si la Internet.
Orange a participat la licitatia organizata de ANRC pentru implementarea Serviciului Universal, prin intermediul telecentrelor, angajandu-se sa infiinteze telecentre in cinci localitati unde nu exista nici un mijloc de comunicare. Cele trei localitati sunt Colacu, comuna Racari (Dambo