La Roma, unde urmeaza sa aiba loc astazi funeraliile lui Ioan Paul al II-lea, afluxul de turisti a creat probleme aproape insurmontabile. Vizibil afectat de ceea ce se intampla, seful protectiei civile, comisarul Guido Bertolasi, a comparat Roma cu un vas in care intra apa prin foarte multe sparturi. Administratia italiana este supusa unui test fara precedent in istoria sa.
Oras cu traditie turistica seculara, Roma s-a trezit cu o populatie dublata, aici sosind peste 4 milioane de pelerini din intreaga lume. Acestora, si nu numai lor, autoritatile incearca sa le asigure securitatea si accesul la facilitatile elementare. Dupa primele estimari, aproximativ 2 milioane de pelerini au sosit numai din Polonia.
Oamenii vin cu avionul, cu masina sau cu barca
Intrarea in Vatican se face numai prin culoare formate din parapete mobile, pentru a imprima fluxului de oameni un sens controlabil. De la patru-cinci ore, atat cat era la inceputul saptamanii, intervalul de asteptare pentru a patrunde in piata a crescut la 11-14 ore. Ieri dimineata, in jurul orei 5,30, fortele de ordine nu au mai permis doritorilor sa formeze cozi.
Cu toate acestea, zeci de mii de pelerini continua sa soseasca la Roma cu masini personale, autobuze sau chiar cu ambarcatiuni usoare. Pentru majoritatea lor, nu mai exista nici o sansa de a-l mai vedea pe Papa, dar sunt extrem de bucurosi sa incerce.
Ceremonia funerara nu va putea fi urmarita pe viu decat de 300.000 de persoane, aceasta fiind capacitatea maxima a Pietei San Pietro.
Pana si Garda Forestiera s-a alaturat Politiei, pentru mentinerea ordinii
Pentru a face fata "asediului", autoritatile au mobilizat toate fortele posibile. Acum, ai ocazia sa vezi pe strazile Romei italiene toate uniformele. Carabinieri, atat in tinuta de oras, cat si in cea de campanie, politia municipala, cea