Desi in acest moment, Romania primeste cea mai mare cantitate de fonduri din intreaga lume, Uniunea Europeana a dispus suplimentarea acestora. Astfel, valoarea fondurilor ISPA pentru perioada 2005-2007 este de peste 240.000 milioane de euro pe an, fondurile Phare depasesc 290.000 de milioane de euro pe an, iar prin fondurile Sapard, Romania urmeaza sa primeasca peste 150.000 milioane de euro pe an. Giorgio Ficcarelli, seful sectiei de coordonare al programelor de preaderare ale Comisiei Europene in Romania, a subliniat importanta pe care o au cei doi ani care despart Romania de intrarea efectiva in Uniunea Europeana, semnaland si o serie de probleme care apar o data cu aceasta. Una dintre acestea este reducerea timpului de intocmire a documentatiei proiectelor de cofinantare (din a caror valoare UE suporta 75 la suta). El a prezentat si domeniile prioritare in acordarea de fonduri: investitii, transporturi, resurse umane si ridicarea nivelului de competitivitate, existand in acelasi timp si o serie de programe de finantare la nivel regional.
"Cresterea fondurilor implica cresterea nivelului de cofinantare, problema ce impune o solutionare rapida daca se doreste folosirea acestor fonduri" sustine Antoaneta Popescu, consilier la Ministerul Finantelor Publice, prezenta la "Programul preliminar pentru Romania si Bulgaria Road Show" organizat de Ambasada Finlandei si Finpro PAS. Manifestarea a oferit si posibilitatea intalnirii directe intre oamenii de afaceri finlandezi si companii din Romania.
Valoare scazuta a schimburilor cu Finlanda
Conform declaratiei ambasadorului Finlandei la Bucuresti, Tapio Saarela, principala problema a relatiilor bilaterale dintre cele doua state o reprezinta valoarea scazuta a comertului. Saarela a subliniat aprecierea simtitoare a valorii schimburilor comerciale bilaterale, care la sfarsitul anului 2004 a depa