Fiecare institutie implicata in elaborarea listei oamenilor de afaceri care au participat la vizita lui Ion Iliescu din februarie 2002 neaga ca i-ar fi propus pe Omar Hayssam si Mohammad Munaf sau nu-si aminteste de ei. Toate ne-au trimis insa la Administratia prezidentiala, care avea ultimul cuvint in privinta delegatiei, avea dreptul de a taia sau a adauga directori ori patroni.
Seful administratiei lui Ion Iliescu era Ioan Talpes, caruia numele celor doi nu-i spun nimic. Din delegatie a facut parte si sotia lui Omar Hayssam, fapt neobisnuit pentru asemenea deplasari oficiale.
Fiecare institutie implicata in elaborarea listei oamenilor de afaceri care au participat la vizita lui Ion Iliescu din februarie 2002 neaga ca i-ar fi propus pe Omar Hayssam si Mohammad Munaf. Din delegatie au facut parte nu numai cei doi, ci si sotia lui Hayssam, fapt neobisnuit pentru asemenea vizite.
Potrivit regulilor, numele persoanelor erau inaintate administratiei prezidentiale de Camera de Comert si Industrie, prin Ministerul Economiei, si de Departamentul de Comert Exterior, la acea vreme in subordinea MAE.
Fostul sef al protocolului prezidential, Dumitru Honciu, spune ca propuneri mai veneau si din partea departamentului economic al presedintiei si de la Administratia prezidentiala, iar la urma, lista finala ajungea la Simona Miculescu, consilierul pe probleme de politica externa care stabilea contactele.
Criteriul de selectie era ca firmele invitate sa desfasoare afaceri in tarile pe care presedintele urma sa le viziteze. Atit Camera de Comert, cit si Departamentul de Comert Exterior afirma ca listele lor erau cenzurate la Presedintie. "Daca noi veneam cu 17 directori sau patroni de firme romanesti, probabil ca in jur de 12 se mai regaseau in delegatie.
Schimbarile erau operate la Presedintie", isi aminteste Eu