Pericol: aparitia virozelor respiratorii
Problemele sistemului imunitar pot fi rezolvate cu citeva reguli minime de igiena si un regim alimentar complex din care sa nu lipseasca proteinele, glucidele, grasimile vegetale (uleiurile) si vitaminele. ?In ceea ce priveste alimentatia s-a constatat ca cele mai frecvente cauze de scadere a imunitatii sint carentele de vitamine?, sustin specialistii.
Lipsa vitaminei A, spre exemplu, scade capacitatea corpului de a-si mobiliza globulele albe atunci cind organismul e solicitat sa se apere impotriva infectiilor. Creste astfel riscul aparitiei virozelor respiratorii, infectiilor urinare, oculare si ale pielii, care devine uscata si lipsita de suplete.
Nevoia de vitamina C, mai accentuata primavara
Mai ales primavara, multe persoane cu tendinta de a reduce consumul de vitamina C, desi acesta este esential pentru organism. ?Dupa o iarna in care s-au epuizat resursele de vitamina C, corpul are nevoie de noi aprovizionari. Acestea se pot face mai ales din citrice, ardei gras, varza rosie?, explica medicul.
Lipsa vitaminei C creste riscul de aparitie a unor viroze care ataca, in special, sistemul nervos. Vitamina C, in combinatie cu vitamina E si cu seleniu sint cea mai buna reteta pentru un sistem nervos puternic. Coenzima Q 10 intareste, de asemenea, sistemul imunitar. In timp ce coenzima Q 10 creste productia de anticorpi, magneziul mareste capacitatea globulelor albe de a distruge microbii. Soia este o buna sursa de procurarea a coenzimei Q 10, deoarece nici macar prin preparare nu se pierde aceasta substanta. Cit priveste magneziul, acesta se gaseste in fasole uscata, mazare, nuci, alune, ciocolata, insa in formele latente de carenta, este bine sa se recurga si la produse farmaceutice.
Calciul, asociat cu vitamina D
Lipsa de calciu determina, de asemenea, o rezistenta s