Astazi se implinesc sapte luni de cand Papa Ioan Paul al II-lea s-a asezat in fata unui computer, si-a indreptat mana tremuranda spre tastatura, a apasat un buton si a devenit primul pelerin inregistrat online la Ziua Mondiala a Tineretului. Evenimentul, aflat in acest an la cea de-a XX-a editie, se va desfasura in august, la Koln, in Germania, dar fara prezenta fizica a Sfantului Parinte.
El va fi insa, cu siguranta, o prezenta vie in inima tinerilor. Acum 21 de ani, pe 4 aprilie, la Roma, tinerilor le-a fost incredintata Crucea. Atunci, s-a nascut ideea organizarii Zilei Mondiale a Tineretului.
In fiecare an, Crucea a trecut prin mai multe tari organizatoare ale evenimentului, devenind "semn luminos al increderii care anima tinerele generatii ale mileniului III", dupa cum spunea Sfantul Parinte. Pietele, stadioanele, hipodromurile s-au transformat, in fiecare an, in catedrale ale crestinatatii, asaltate de sute de mii de tineri.
Papa Ioan Paul al II-lea a reusit sa sadeasca in sufletele tinerilor dragostea pentru Hristos.
I-a indemnat "sa mearga impotriva curentului", le-a cerut sa fie "martori ai lui Hristos, pentru a construi o Europa a sperantei, o Europa mandra de bogata sa mostenire culturala si religioasa, atenta, in acelasi timp, la valorile umanitatii si vietii, solidaritatii si acceptarii, dreptatii si pacii".
Suveranul Pontif i-a sfatuit pe tineri sa fie stimulati intotdeauna de a descoperi adevarul despre viata. S-a rugat pentru ei, cerand lui Dumnezeu ca "acele doua aripi care o sa-i duca pe tineri la Hristos sa fie credinta si ratiunea". Papa nu s-a sfiit sa le vorbeasca tinerilor despre importanta fidelitatii in cuplu.
Sfantul Parinte le spunea cu blandete: "Casatoria dintre un barbat si o femeie si crearea unei familii se construiesc pe legaturile puternice dintre cele doua persoa