Negocierile dintre sindicate si patronate privind modificarea Codului muncii par sa fi intrat intr-un con de umbra. Atat reprezentantii patronatelor, cat si cei ai confederatiilor sindicale, sustin ca discutiile dintre cele doua parti bat pasul pe loc.
Pe fondul valului de nemultumiri aparute in randul actorilor sociali ca urmare a adoptarii a noului Cod fiscal, dialogul dintre cele doua parti a ajuns sa fie transat dincolo de usile Comisiei de Dialog Social: liderii organizatiilor patronale si sindicale nu ezita sa se acuze reciproc.
Stefan Varfalvi, vicepresedinte UGIR, spune ca incetineala cu care comisia paritara lucreaza a fost cauzata de sindicate, pentru ca, "dupa o lunga intarziere, au binevoit sa-si trimita la negocieri reprezentantii".
Nici eu nu inteleg de ce merge asa de incet, insa nu cred ca vom asista la un blocaj. Noi vrem ca legislatia muncii sa se modifice cat mai repede, insa daca se doreste o chestiune serioasa, atunci dureaza mai mult timp.
Chiar dupa ce patronatele si sindicatele vor ajunge la un numitor comun, cu certitudine, Guvernul nu-si va asuma responsabilitatea pentru modificari. Cu toate acestea, cred ca la jumatatea lunii mai vom putea sa ne prezentam propunerile catre Guvern", afirma vicepresedintele UGIR.
Extrem de nemultumit s-a aratat si Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, care ne-a declarat ca inca nu au fost finalizate negocierile pe articole. "Discutiile merg foarte prost. Sansele de a finaliza discutiile cu patronatele in maximum o luna, asa cum ne propusesem initial, se diminueaza tot mai mult de la o zi la alta. Exista o retinere in acest sens si nu imi explic de ce se intampla asta. Am impresia ca in mod deliberat cineva vrea sa ne trimita in strada".
La randul sau, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, recunoaste ca exista o anumita tendinta de temporizare a negocierilor. "Sindi