Bancile incep sa se gandeasca din ce in ce mai serios la fondurile mutuale ca varianta pentru atragerea economiilor populatiei, dupa ce ultimii ani au dat semnalul insanatosirii pietei fondurilor.
In Europa Occidentala ultimii 25 de ani au marcat un proces de migrare treptata a economiilor populatiei dinspre depozitele bancare clasice catre fondurile de investitii. In plus, scaderea puternica a dobanzilor din primul trimestru ii face pe bancheri sa incerce sa gaseasca alternative care sa aduca randamente mai mari decat depozitele bancare.
Raiffeisen Bank, a treia banca din sistem, va lansa fonduri mutuale pana la finalul acestui an, alte trei banci - HVB, Banca Transilvania si Finansbank - anuntand deja ca intentioneaza sa faca o miscare similara.
Raiffeisen a renuntat la contractele de distributie incheiate cu doi administratori independenti, Certinvest, care administreaza fondurile Intercapital, Capital Plus, Tezaur si Orizont, pe de o parte, si SIRA, care administreaza Fondul pentru Comert Exterior si Omninvest. "Estimam ca vom putea oferi instrumente de tipul fondurilor mutuale pana la finalul acestui an", au declarat pentru ZF reprezentantii Raiffeisen. Ei nu au dorit sa comenteze incetarea colaborarii cu cele doua societati de administrare.
HVB Bank, Banca Transilvania si Finansbank au infiintat deja societati de administrare a fondurilor mutuale, dar nu au lansat pana in prezent nici un produs de acest tip.
Banca Transilvania detine contracte de distributie cu doi administratori de fonduri, Certinvest si Globinvest, si nu a luat o decizie privind o eventuala incheiere a colaborarii cu acestia. "Pana in prezent nu s-a luat in calcul acordarea unei exclusivitati pentru societatea de administrare a investitiilor a bancii", spune Radu Hanga, seful directiei piete de capital din cadrul Bancii Transilv