Romania s-a angajat in cadrul negocierilor de aderare sa liberalizeze contul de capital, respectiv sa asigure accesul nerezidentilor la depozitele pe termen scurt in lei.
Asa cum au lasat de inteles guvernatorul BNR si premierul, accesul va fi permis incepand cu data de 11 aprilie.In asteptarea acestui moment, piata a fost destul de calma, desi pe segmentul clienti exista un deficit de valuta. „Nivelul tranzactiilor este modest, iar lipsa de valuta este compensata usor de cumpararile facute la casele de schimb, bancare sau particulare”, a declarat un dealer. Asa ca euro a coborat de la 3,6485 la 3,6465 lei, iar dolarul de la 2,8303 la 2,8244 lei. Scaderea mai ampla a monedei americane s-a datorat evolutiei paritatii acesteia fata de moneda unica.
Ramane de vazut ce va fi luni, daca mai exista si alti „bani fierbinti” in afara celor 3 miliarde de euro care au intrat in ultimii doi ani.
Pe pietele internationale, paritatea a fluctuat intre 1,2860 si 1,2936 dolari, in usoara crestere fata de marti, cand euro coborase la 1,2799 dolari.
Aceasta evolutie se datoreaza unor factori tehnici si mai putin unor factori fundamentali. Principala explicatie a cresterii euro este legata de deficitele de cont curent si comerciale americane, care au crescut permanent incepand cu prima Administratie Bush jr.
In consecinta, pretul unciei de aur calculat la Londra s-a mentinut in jurul pragului de 426 dolari. Romania s-a angajat in cadrul negocierilor de aderare sa liberalizeze contul de capital, respectiv sa asigure accesul nerezidentilor la depozitele pe termen scurt in lei.
Asa cum au lasat de inteles guvernatorul BNR si premierul, accesul va fi permis incepand cu data de 11 aprilie.In asteptarea acestui moment, piata a fost destul de calma, desi pe segmentul clienti exista un deficit de valuta. „Nivelul tranzactiilor este modest, iar lipsa de val