Rep: Stimate domnule Horia Samarghitan, as dori sa va intreb, in conditiile in care pe vremea comunismului obtinerea unor informatii era un lucru destul de dificil, cum a fost posibila aflarea vestii ca vi s-ar putea salva viata printr-o operatie efectuata tocmai in Africa de Sud?
H.S.:Mama mea a aflat acest lucru intr-o seara de toamna in 1968 de la radio. Se anunta ca fusese efectuat la spitalul Groote Schur din Cape Town, Africa de Sud, primul transplant de inima de catre medicul Christian Barnard. Pacientul se numea Louis Waskansky iar operatia reusise cu succes.
Eu pe atunci eram sceptic si i-am zis mamei ca ar fi bine sa mai treaca un timp sa vedem cum evolueaza starea de sanatate a pacientului operat. Dupa cateva discutii, la sfarsitul acelui an mama s-a hotarat sa-i scrie doctorului Barnard.
Noi intre timp mai auzisem si de alte interventii ale acestui medic (se facuse al doilea transplant) iar pe data de 8 ianuarie 1969 a refacut inima unei fetite din Irlanda. In aceeasi luna, pe 16, mama i-a scris despre situatia mea iar Christian Branard i-a raspuns la foarte putin timp (6 februarie).
Rep: Surprinzator de repede! Concret, ce raspuns ati primit de la Christian Barnard?
H.S: Acest medic cu suflet mare i-a scris mamei ca trebuie facut un raport medical complet iar rezultatele radiologice trebuie trimise astfel incat viata mea sa poata fi salvata.La sfarsitul lui martie am fost internat la ASCAR unde s-a respsins efectuarea cateterismului, deoarece se ajunsese la o coagulare a sangelui de 94%.
Speriata, mama a hotarat sa faca o cerere de plecare in Africa de Sud pentru a ma putea opera, cerere adresata Ministerului Sanatatii si CCPCR. In 14 aprilie mama a scris din nou si a primit raspuns sa faca demersurile necesare cat mai repede cu putinta pentru a veni in Cape Town. Ni se dadea asigurarea ca acolo