Un proiect de anvergura - sistemul national de plati electronice - prinde contur in practica. A devenit operationala prima componenta a acestuia - platile de mare valoare (peste 500 milioane lei) si platile urgente (indiferent de valoare). Vor urma casa de compensatie automata (care va functiona o data cu inceputul lunii mai) si sistemul titlurilor de stat (de la inceputul lunii iulie).
Principalele avantaje vor fi fluidizarea platilor prin micsorarea perioadei de decontare si reducerea comisioanelor la tranzactiile efectuate, pentru inceput cu 25%. Un timp vor functiona in paralel si platile pe hartie pentru deplina acomodare a bancilor. Platile de mare valoare si urgente ale bancilor vor fi procesate de acum in foarte scurt timp si chiar in timp real.
O instructiune de plata ajunge de la agentul platitor la acela care incaseaza in cateva minute pana la maximum o zi lucratoare, in functie de gradul de automatizare a operatiunilor in cadrul bancilor implicate in respectiva plata.
Seful proiectului, Mirela Palade, director adjunct in BNR, ne precizeaza ca o prima schimbare consta in aceea ca "pentru platile de mare valoare, comisionul a scazut la 225.000 lei pe operatiune (150.000 lei la initierea platii si restul se plateste de catre participantul care incaseaza). La platile de mica valoare, comisionul va fi de 16.500 lei (11.000 lei la initiere si 5.500 la primire).
Comisioanele vor fi reduse gradual pana la automatizarea completa a sistemului". Platile de mica valoare urmeaza a fi procesate in cursul aceleiasi zile, in functie de momentul intrarii in sistemul bancar. Prin sistemul platilor de mare valoare (ReGIS) sunt procesate minimum 30.000 de operatiuni pe zi (fata de 2.000-3.000 in sistemul pe hartie).
Pentru platile de mica valoare se estimeaza ca vor fi procesate cel putin 500.000 de tranzactii pe ci