Dupa mai bine de doua luni de negocieri, sindicatele din Compania Nationala Posta Romana n-au ajuns la nici o intelegere cu reprezentantii administratiei in privinta noului contract colectiv de munca. Principalul punct aflat in divergenta se refera la solicitarea sindicatelor de crestere a fondului de salarii cu 18%.
Conducerea Companiei nu a putut sa dea satisfactie unei astfel de cereri din cauza faptului ca Posta Romana se afla, in continuare, pe lista celor 53 de companii de stat monitorizate, prin acordul cu FMI, ale caror bugete sunt plafonate, nefiind permisa nici o abatere de la disciplina financiara impusa.
"Majorarea de 18% pe fondul de salarii ar fi insemnat o crestere a salariilor cu 16%. Administratia ne-a propus o majorare cu 4% a fondului, ceea ce pe salarii ar fi reprezentat doar 0,5%, corelata cu cresterea salariului minim pe economie intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005. Nu putem accepta asa ceva!", ne-a declarat Mariana Kniesner, presedintele Sindicatului de Posta Bucuresti.
Aceasta spune ca administratia Companiei are practic mainile legate, bugetul societatii, deci si fondul de salarii, fiind trasate la nivel guvernamental.
De altfel, sindicalistii anticipau cu aproape o luna in urma rezultatul negocierilor, in conditiile in care solicitarea de scoatere a Postei de pe lista de monitorizare a fost respinsa cu obstinatie in fiecare an. Prin urmare, sindicatele au strans deja semnaturile celor 34.000 de salariati ai Postei pentru declansarea grevei generale.
Premiera post-decembrista
O astfel de actiune de protest ar fi o premiera nedorita in istoria post-decembrista, Posta Romana fiind afectata pana acum doar de doua greve de avertisment de cateva ore. "Vom decide maine (n.r. - astazi) actiunile de protest pe care le vom initia in perioada urmatoare. Peste o saptamana, am putea decla