Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, spera sa ingroape securea razboiului cu furnizorii de produse medicale si cu distribuitorii de medicamente. Dupa ce furnizorii de produse medicale au amenintat ca, in cazul in care nu-si vor primi banii pana la 30 aprilie, vor inceta livrarile catre spitale incepand cu data de 1 mai, ministrul Cinteza a inceput sa caute o cale de impacare.
El a semnat un ordin care prevede ca pana la sfarsitul lunii aprilie a.c. vor fi decontate, conform unor esalonari deja stabilite, toate datoriile acumulate de catre spitale la furnizorii de medicamente si materiale sanitare pentru anii 2003 si 2004. La inceputul acestui an spitalele aveau datorii de peste 3.000 de miliarde de lei la distribuitorii de medicamente si de aproximativ 1.000 de miliarde de lei la furnizorii de produse medicale. Toate datoriile vor fi suportate de catre unitatile sanitare din veniturile realizate in cadrul contractelor incheiate cu Casele de Asigurari de Sanatate in anul 2005.
Cristian Hotoboc, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), a declarat, ieri, ca este pentru prima oara in ultimii patru ani cand membrii AFPM au gasit ''parteneri seriosi de discutii'', dar ca ''furnizorii de produse medicale vor declara inchis conflictul in momentul in care vad banii in cont''.
La randul sau, ministrul Cinteza a tinut sa explice cum a fost posibil ca spitalele sa acumuleze asemenea datorii la produse medicale si medicamente: ''Fie sunt unitati spitalicesti cu prea multi bolnavi si volumul de activitate a fost mai mare decat contractarile, fie sunt spitale care nu ii atrag pe bolnavi si indicele de complexitate este mic din cauza numarului mic de pacienti''. In opinia sa, spitalele care ''alearga'' dupa pacienti trebuie sa se gandeasca la restructurare si sa-si revizuiasca ''modalitatile in care fac serviciile medicale''. De asemenea, u