Lars Forsell este unul dintre politistii suedezi direct implicati in cazul Bivolaru. Potrivit spuselor sale, "Guru" nu a savarsit nici o infractiune pe teritoriul Suediei, iar extradarea sa in Romania depinde de calitatea probelor trimise de autoritatile romane.
Jurnalul National: Cati ofiteri lucreaza la cazul Bivolaru?
Lars Forsell: La cazul romanului Gregorian Bivolaru lucreaza in acest moment trei persoane: procurorul Ronny Jonsson, de la Camera Internationala a Procurorilor, impreuna cu doi politisti din Malmo, printre care si eu.
Care este procedura in cazul retinutilor internationali?
In Suedia o persoana poate fi retinuta pentru cercetari timp de sase ore, urmand ca termenul sa poate fi prelungit cu alte sase ore. Politistii trebuie sa prezinte cazul procurorului, care este o alta autoritate. Procurorul are 96 de ore pentru a putea lua o decizie de a mentine persoana in custodia politiei si a prezenta cazul in fata judecatorului.
Asta s-a intamplat joi, in cazul lui Gregorian Bivolaru. Cazul a fost dezbatut la Tribunalul din Malmo unde a fost analizat de judecator. Curtea a decis ca Gregorian Bivolaru sa ramana in custodia politiei.
Din punctul de vedere al politiei suedeze, cum credeti ca veti rezolva cazul Bivolaru?
Noi asteptam ca intreaga documentatie despre acest caz sa fie trimisa din Romania. Cu cat vom intra mai repede in posesia intregii documentatii, cazul va ajunge din nou in fata Tribunalului din Malmo pentru luarea unei decizii. Asta daca vom primi documentele din Romania mai devreme de trei saptamani (n r. – data la care expira mandatul de retinere in custodia politiei a lui Bivolaru).
Daca nimic nu se intampla in acest timp, va trebui sa explicam judecatorului ce s-a intamplat. Pana acum s-a intamplat sa primim documente asemanatoare pentru alte cazuri in timp de doua sa