?Stia situatia din Romania?
?Sfintul Parinte si-a dorit foarte mult sa vina in Romania. In momentul in care i s-a permis, a venit. Biserica Romano-Catolica din tara si-a dorit intotdeauna aceasta vizita.?
Mircea Martian, purtator de cuvint al Bisericii Greco-Catolice, spune ca Papa Ioan Paul al II-lea s-a implicat activ in sprijinirea catolicilor aflati in ilegalitate pe timpul comunismului: ?Papa a plecat dintr-o fosta tara comunista. El cunostea foarte bine realitatea acestui sistem. Biserica Greco-Catolica din Romania a depins de numele Papei Ioan Paul al II-lea. Era clar ca Vaticanul sustine Biserica prin gesturile facute. Papa l-a numit cardinal in 1981 pe Alexandru Todea, recunoscindu-l ca luptator impotriva comunismului. Ca dovada ca stia exact situatia din Romania. Cind ne-a vizitat a cerut sa se reculeaga in Cimitirul Catolic Belu, unde sint inmormintati mai multi martiri catolici.?
Papa Ioan al II-lea a fost implicat direct in lupta pentru caderea comunismului. Mircea Martian afirma: ?La Fatima existau mai multe planuri secrete, unul dintre acestea fiind caderea imperiului sovietic. Papa a siderat intreaga lume cu vizita sa in Polonia, din iunie 1983. Acolo, in fata polonezilor, a vorbit impotriva comunismului. A contribuit la crearea unei asociatii in Polonia care a luptat impotriva dominatiei sovietice. Rolul Vaticanului a fost recunoscut si de Gorbaciov, care a spus ca nu poate vedea caderea ?Cortinei de Fier? fara ca aceasta sa fie legata de numele Papei Ioan Paul al II-lea?.
Dan Ciachir: "Nu va fie frica!" a fost indemnul Papei pentru romani
?Papa Ioan Paul al II-lea a influentat istoria Romaniei prin contributia sa decisiva, dar indirecta, la caderea comunismului din tara noastra?, spune scriitorul Dan Ciachir. ?Procesul prabusirii comunismului din tarile rasaritene l-a inceput Papa in 1979, prin vizita lui