Oricat ar parea de mari cifrele ce exprima situatia vanzarilor pe piata de arta de la noi, acestea nu oglindesc nici pe departe normalitatea la care speram cu totii in ce priveste aspectul valorii obiectului evaluat.
Sume de 120 de milioane de lei sau 260 milioane de lei la care sunt adjudecate, uneori, uleiuri semnate de artisti istoricizati constituie anomalii jignitoare pentru nivelul scolii de arta romanesti, recunoscute in Europa. Cei care investesc, si nu sunt putini!, in obiectul artistic, accepta jocul ca pe o provocare, oferind atat cat considera ei pentru a lasa camp suficient imaginii saraciei generale la care este perceputa societatea romaneasca. Pe de alta parte, nici ofertantii nu se aventureaza in stabilirea unei sume care sa exprime valoarea lucrarii, cunoscand limitele jocului in care intra si, mai ales, constransi de urgenta comercializarii piesei, cu tot apanajul motivatiilor ce ii determina sa ia aceasta decizie.
Important este faptul ca arta circula, mai bine sau mai putin bine. Si ca o exemplificare, in licitatia de maine de la Casa "Alis", inca un "Car cu boi", evaluat la 14.100 de euro (pretul de pornire), va aprinde cu siguranta spiritele negustorilor sau colectionarilor inraiti. Tabloul, a carui autenticitate este confirmata de istoricul de arta Remus Niculescu, provine din colectia "Elena si dr. Iosif Dona".
Mai atrag atentia uleiuri semnate de Jean Cheller, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Iosif Iser si Theodor Pallady, cu preturi de pornire intre 2600 si respectiv 7500 de euro. Oricat ar parea de mari cifrele ce exprima situatia vanzarilor pe piata de arta de la noi, acestea nu oglindesc nici pe departe normalitatea la care speram cu totii in ce priveste aspectul valorii obiectului evaluat.
Sume de 120 de milioane de lei sau 260 milioane de lei la care sunt adjudecate, uneori, uleiuri semnate de artisti istoricizati c