Muzeul Colectiilor din Calea Victoriei nr. 111 are orgoliul sa existe. Nu avem pretentia sa stim pentru cati iubitori de arta. Avem insa convingerea ca putini virtuali vizitatori din generatia tanara i-au trecut pragul, cu exceptia studentilor la universitatile de profil.
Prin intermediul rubricii consacrate prestigioasei institutii din "Ulita Mare", pana nu de mult unul dintre cele mai apreciate muzee de catre turistii straini, incercam sa atragem atentia asupra unui patrimoniu inestimabil, pe care autoritatile il ignora de ani de zile lasandu-l sa zaca in mare parte in depozite. In aceasta editie, vom prezenta colectia "Jozefina si Eugen Taru", una dintre cele 14 donatii de arta expuse, din 44 cate detine muzeul.
Donata de familia Taru in 1992, colectia cuprinde 152 de piese, dintre care 38 apartinand graficianului Eugen Taru (1913-1991). Acestora li se adauga lucrari de pictura si grafica semnate de maestrii artei romanesti, icoane pe sticla si lemn, precum si un ansamblu de arta orientala. Dintre pictorii autohtoni amintim pe Andreescu, (tabloul "Femeie in padure"), Luchian ("Peisaj cu arbori", "Anemone"), Petrascu ("Interior cu fotoliu", "Natura moarta cu carti si ulcioare"), Pallady ("Sena", "Candelabru cu carte"), Tonitza ("Cap de fetita cu broboada alba", "Curti interioare"). Selectia mai include picturi de Iosif Iser ("Turcoaica cu ilic rosu", "Nud de turcoaica"), Francisc Sirato ("Flori in ulcica albastra"), Lucian Grigorescu ("Ulita"), Alexandru Ciucurencu ("Ulcica cu flori in fereastra", "Mere si ulcica verde"), Dimitrie Ghiata ("Flori galbene in ulcica"). Ambianta spirituala a familiei Taru este recompusa si prin intermediul icoanelor pe lemn romanesti (Prezentarea lui Iisus la Templu, Deisis - Tara Romaneasca, secolul XVIII, Iisus Pantocrator - Maramures, secolul XIX) si rusesti din secolele XVIII si XIX. Incursiunea in atmosfera artistica a