PRIN MAHALALE Pe la jumatatea secolului al XIX-lea, macelarii bucuresteni taiau carnea pe niste trunchiuri groase de copac, numite "scaune". de CATALIN PRUTEANU "Scaunele" macelarilor au dat numele mahalalei si bisericii cu acelasi nume, pe malul paraului Bucurestioara, in zona Spitalului Coltea de azi. Bucurestioara era o apa in care macelarii aruncau sangele animalelor taiate si celelalte resturi nefolositoare. "Scaunele" sunt pomenite intr-un document din anul 1664. De-a lungul timpului, macelarii si-au mutat pravaliile in mai multe locuri, tot pe firul apei, deoarece malurile paraului se ridicasera din cauza gunoaielor aruncate.
LOLOESCU. Un macelar din aceasta breasla, Matache Loloescu, isi tinea afacerea la intersectia dintre Ulita Targovistei si Strada Buzesti, o rascruce importanta in vechiul oras. O piata bucuresteana ii poarta si acum numele, desi, cum scrie Nicolae Vatamanu in volumul "Odinioara in Bucuresti", aparut in 1975 la Editura Eminescu, omul n-a avut nici un merit, "marginindu-se a-si face negustoria lui de macelarie si nimic altceva". Sonoritatea numelui sau l-a proiectat in istorie, desi acest drept l-ar fi avut, poate, fratele sau, carciumarul Marin Loloescu, care s-a luat la bataie cu gardistii in anul 1867, care venisera sa-l ia cu forta la exercitiile Garzii Nationale.
MEMORIE. Piata Matache de azi s-a numit, pe rand, "Piata mica", "Piata Sfantul Stefan", "Piata Cuibul cu barza" sau "Piata Sfintii Voievozi", dar Matache Loloescu, macelarul care taia carnea pe un butuc, a fost cel care a ramas in memoria colectiva a bucurestenilor. Hala a fost construita de abia in 1887 si, de-a lungul timpului, autoritatile locale au incercat sa o mute in diverse locuri, fara succes. Macelarii erau o breasla puternica si bogata in vechiul targ al Bucurestilor. Biserica Batistea a fost ctitorita de un macelar din familia Manciulesti, pe