Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cerceteaza firmele care ii apartin omului de afaceri sirian Omar Hayssam. Printre ele se afla Florian Haus Prodcom, acuzata de inlaturarea de pe piata a producatorului de dulciuri Feleacul Cluj. Pe lista persoanele interesate de falimentarea clujenilor s-ar fi aflat si arabul Fathi Taher.
ANAF a mentionat ca, intr-o prima faza, cercetarile vizeaza 12 firme ale ale lui Hayssam, urmate de celelalte 50-60. "Verificarile au inceput in urma cu un an si jumatate. Motivul cercetarii este evaziunea fiscala", a precizat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.
Feleacul, fabrica infiintata in 1918, s-a profilat pe caramelaj, drajeuri si fondante, iar peste zece ani, in 1928, a intrat in patrimoniul Bancii de Credit Cluj. Dupa nationalizare, a preluat o sectie de productie pentru halva, rahat si turta dulce.
Dupa ce statul a vandut societatea, in 1997, Feleacul avea doi actionari semnificativi: Florian Haus, cu 51%, si Asociatia Salariatilor (PAS), cu 9%.
Dupa cum ZIUA a relatat la vremea respectiva, in perioada post-privatizare, angajatii au protestat de mai multe ori in curtea fabricii pentru a-si manifesta nemultumirea fata de conditiile de munca si de intarzierea investitiilor promise, actiuni culminand cu intreruperea lucrului.
Pentru ca firma bucuresteana nu si-a indeplinit clauzele prevazute in contract, Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Activelor Statului (APAPS) a actionat-o in instanta.
Actiunile s-au intors la stat
Programul de investitii de 1,5 milioane de dolari trebuia sa fie gata pana la 30 martie 2002. Fostul director al APAPS Cluj, Teodor Groza, a precizat atunci ca, potrivit contractului, pachetul de actiuni urma sa se intoarca la stat, iar firm