Salata de varza rosie cu mere si hrean.
Ingrediente: 1 varza rosie, 3-4 linguri untdelemn, 2 mere frumoase, 1/2 radacina de hrean, sare, otet cat sa acopere varza tocata.
Mod de preparare: Varza rosie se curata de foile vestede din exterior, se desface foaie cu foaie, se spala, apoi se taie vinele fiecarei foi deoarece sunt tari. Se ruleaza mai multe foi si se taie subtiri ca fideaua. Dupa ce a fost taiata toata varza, se freaca bine cu sare si se lasa deoparte 10-15 minute. Apoi se stoarce si se opareste cu otet clocotit. Varza astfel pregatita poate fi pastrata mai mult timp intr-un borcan. In momentul in care se serveste, se scurge varza de otet, se pune in salatiera, se adauga merele rase cu coaja cu tot, hreanul ras (cantitatea de hrean depinde de gustul gospodinei) si untdelemnul, se amesteca totul bine si se serveste.
Bors de loboda
Ingrediente: 3-4 legaturi de loboda, 1 ceapa alba, 1 radacina pastarnac, 1 rosie, 2 morcovi, 1 radacina de patrunjel, sare, piper, 1 legatura leustean, 2-3 linguri de orez, 1 l de bors.
Mod de preparare: Se curata loboda, se spala, se taie in suvite si se opareste. Zarzavatul curatat si spalat se da prin razatoare, iar ceapa se toaca marunt. Se calesc in untdelemnul bine incins morcovii, ceapa, restul de zarzavat si loboda. Se lasa sa se inabuse 10 minute, dupa care se adauga borsul dat inainte in fiert. Cand incep sa clocoteasca se pune orezul fiert separat si feliile de rosii curatate de pielite si samburi. Se lasa la foc bland 15 minute. Se adauga verdeata tocata, sarea si piperul de cuviinta. La dorinta se drege cu galbenusuri de oua batute cu smantana.
Rosii prajite
Ingrediente: 1 kg rosii, 150 ml untdelemn, 1 legatura patrunjel verde, 2 catei de usturoi, 100 g faina, sare.
Mod de preparare: Se spala si se taie rosiile in felii groase. Se sareaza si se la