articol preluat din Libertatea, 10 aprilie
In 2002, ziarul Libertatea anunta ca inventatorul Mihai Rusetel a brevetat la OSIM un motor care functioneaza cu apa (facsimil). Inventatorul promitea la acea ora ca va utila o Dacie cu un asemenea motor si va demonstra ca se misca. Demonstratia s-a petrecut marti, 5 aprilie 2005.
Rusetel ne-a invitat sa dam o tura cu o Dacie 1300, care are motorul clasic adaptat in asa fel incat sa mearga jumatate cu benzina, jumatate cu apa - adica o aplicatie a brevetului de baza. Desi pare incredibil, amestecul de apa si benzina dezvolta o putere mai mare decat benzina simpla. Mihai Rusetel lucreaza la proiectul motorului cu apa de peste 30 de ani.
Printr-un concurs de imprejurari, pe cand lucra in cadrul CFR, Rusetel a avut ocazia sa cunoasca la Craiova un profesor de chimie, pe nume Ionescu, care fusese inginer in armata celui de-al III-lea Reich. Acesta l-a invatat cateva chichite ale tehnologiei aburului, folosite de armata lui Hitler in timpul celui de al II-lea razboi mondial.
In ultimii ani ai conflagratiei, Wermacht-ul ramasese fara combustibil si era nevoie urgenta de solutii. Una din alternative, la care a lucrat si Ionescu, a fost adaptarea motoarelor cu abur de la senilate. Lucru care s-a si intamplat. Transportoarele senilate germane, cele folosite in special in spatele fronturilor, au inceput sa fie echipate cu motoare miscate prin puterea aburului.
Drept combustibil pentru incalzirea apei era folosit orice material inflamabil, de la carpe si paie, la lemne. "De la profesorul Ionescu am luat primele lectii despre metodele de a produce abur mult cu agent termic putin. Unele din aceste lectii le-am experimentat in laboratoarele de la Craiova.
" A urmat studierea "cazanului Traian Vuia", sau "cazanul cu abur in regim instantaneu", o inventie a celebrului co