PRIMUL AJUTOR Plaga la nivelul capului, echimoza sau hematom pe scalp, sangerare din ureche, nas sau gura, greturi, varsaturi, tulburari vizuale, pulsul neregulat - toate sunt posibile simptome ale traumatismelor cranio-cerebrale. de OANA ANTONESCU Pozitia de siguranta, intors pe laterala, il va ajuta pe ranit sa nu se asfixieze sau sa vomite. Senzatia de voma este frecventa in cazul loviturilor la cap. Medicul primar Rodica Ciolacu, de la Departamentul de urgente majore al Spitalului de Urgenta Floreasca, clasifica traumatismele cranio-cerebrale in functie de starea in care se prezinta victima. Exista traumatisme simple, in care pacientul nu isi pierde constienta. Tot ce trebuie facut in acest caz este asigurarea unei pozitii confortabile, nemiscat, intins pe un pat.
Daca este vorba si de o plaga, se improvizeaza un pansament si se aduce la spital pentru suturare si pentru un examen general. "Cel putin teoretic, acest tip de traumatism nu pune nici un fel de probleme, nu necesita efectuarea unei tomografii, ci doar supravegherea starii timp de 48 de ore, acasa. Daca prezinta varsaturi, cefalee, greturi, tulburari vizuale sau alte nereguli, pacientul trebuie adus in cea mai mare graba la spital."
Pansamente A doua categorie a traumatismelor craniene sunt cele in care pacientul si-a pierdut starea de constienta intre cateva secunde si 1-2 minute. Pacientul trebuie adus la spital pentru un consult, iar medicul specialist decide daca este necesara o investigatie suplimentara. Se poate improviza un pansament daca rana sangereaza, dar in nici un caz aplicand pe el o solutie alcoolica, ci numai cu apa oxigenata sau cu solutie de rivanol. Daca nu aveti la indemana aceste solutii, folositi apa cu sapun. Dupa ce plaga se spala, fara a insista foarte mult, se acopera cu un material curat, daca nu exista fasa sau o compresa sterila. Hemoragia poate f