In fata Teatrului National, in jurul statuii lui I.L. Caragiale, s-au adunat rromi din toata tara sa-si sarbatoreasca ziua. Se auzeau de la iesirea din metrou. Chiote, muzica, dansuri. de VERONICA GUZUN, CRISTINA ANDREEA CATANA CONSISTENTA. Toti vizitatorii au putut gusta din tocanita de porc Curiosii atrasi de forfota zgomotoasa treceau neaparat si prin fata unui cort militar din care iesea un miros puternic de usturoi. Pe pirostrii, in doua ceaune mari se facea mancare traditionala: pomana porcului. Cine trecea pe acolo se pricopsea cu o farfurie plina cu tocanita din maruntaie de porc facuta cu usturoi, cu vin si condimente. "Mancati, nu va fie sila sa mancati de la noi" - ne-a spus cineva in timp ce ne intindea farfuria cu mancare.
CHEF. La mesele lungi stateau asezate fete si baieti imbracati traditional. Discutau aprins in timp ce goleau farfuriile. Bucatarul Alexandru Andrei ne-a povestit despre mancarea rromilor: "Si noi mananca la fel cum mananca si majoritatea, varza cu carne, sarmale, tocanita". Vizitatorii ar fi putut gusta din toate aceste bucate traditionale, insa, asa cum ne-a explicat deputatul Nicolae Paun de la Partida Rromilor, nu au primit autorizatie de la Sanepid decat pentru pomana porcului. Nici pentru bauturile traditionale: romul, rachia si vinul rosu, nu au primit aprobare.
ISTORIE. "La 8 aprilie 1971, la Londra, a avut loc un congres al Rromilor din toate tarile, in urma caruia s-a stabilit ca trebuie sa fie o mai buna coeziune intre rromi. Aceasta zi a fost declarata Ziua Internationala a Rromilor. Este pentru prima data cand aceasta zi este sarbatorita cu o asemenea amploare in Romania", ne-a spus Nicolae Paun. Pe langa dansurile si mancarea specifica, au fost prezentate si meseriile cu care se indeletniceste acest popor: argintari, mestesugari in lemn si in cupru. Maria, o femeie care vindea vase si linguri de lemn,