Profesorul Alvin Rabushka de la Standford University este considerat "parintele cotei unice". El a fost consilierul presedintelui american Ronald Reagan in cadrul echipei care s-a ocupat de reforma politicilor fiscale.
Alvin Rabushka ne-a declarat ca a primit cu bucurie vestea ca Romania a adoptat cota unica de impozitare, dar ca decizia luata de guvernul roman nu l-a luat prin surprindere, data fiind rapiditatea cu care acest sistem de impozitare se raspandeste in Europa Centrala si de Est.
Rep: Si in Romania, si in alte tari, sistemul cotei unice a fost criticat pentru ca i-ar ajuta in special pe ceibogati, de la care se lua mai mult prin impozitarea progresiva, ca-i face mai bogati pe cei deja bogati. Cum raspundeti unor astfel de critici?
Alvin Rabushka: Criticii cotei unice se plang mereu ca acest sistem inseamna o reducere a poverii fiscale de pe umerii celor bogati. Cred ca aceasta ingrijorare e nepotrivita. Lucrul cel mai important intr-o tara saraca, aflata in dezvoltare, este un sistem de taxe care ofera maximum de stimulente pentru investitii si crearea de locuri de munca.
Preocuparea excesiva privind distribuirea poverii fiscale este un lux pe care doar tarile bogate si-l pot permite, si chiar si aici sunt presiuni pentru reducerea impozitelor ridicate, in tarile cele mai avansate. Avem o vorba, nu exista tara bogata fara oameni bogati. Doar cei bogati au fonduri pentru investitii, pentru a lansa afaceri si pentru angajarea muncitorilor.
In absenta oamenilor bogati, doar investitorii straini si administratia pot face angajari. Falimentul economiei romanesti dupa planificarea centralizata e dovada ca
statul nu se poate descurca in privinta invetitiilor si locurilor de munca.
Rep: Guvernul roman a adoptat un nivel al cotei unice de 16%. Cum il vedeti? 16% este mult, este putin, e suficient pentru a a