Eforturile BNR din ultimele sase luni de a schimba fata pietei valutar-monetare romanesti se pare ca au asigurat leului o trecere lina spre liberalizarea aproape totala a contului de capital.
Saptamana trecuta, cursurile de schimb au suferit modificari minime. Euro a fluctuat intre 3,6427 si 3,6522 lei, iar dolarul intre 2,8244 si 2,8473 lei, valori foarte apropiate de cele din saptamana precedenta.
Probleme mult mai mari par sa existe pe pietele internationale, chiar daca paritatea euro/dolar a avut, pana vineri, o evolutie stabila, ea fluctuand intre 1,28 si 1,2940 dolari/euro.
La sfarsitul saptamanii, in atentia investitorilor a revenit principala cauza a deprecierii monedei verzi - uriasele deficite americane, ceea ce a produs o crestere a euro de la 1,28 la 1,2932 dolari.
Conform analistilor, deficitul comercial american ar fi putut urca in februarie la 59 miliarde dolari, fata de 58,3 miliarde in luna precedenta, existand opinii care prognozeaza o majorare la 62,5 miliarde dolari.
Cresterea deficitului ar fi rezultatul majorarii pretului barilului de petrol, SUA fiind principalul consumator mondial.
In aceste conditii, un dolar mai slab ar scumpi importurile, functionand ca o metoda naturala de hedging, asa cum lasa de inteles chiar presedintele Rezervei Federale, Alan Greenspan.
Cu toate acestea, dolarul are inca posibilitati de apreciere datorita politicii de majorare a dobanzilor, care in prezent se situeaza la 2,75%, fata de 2% in euro-zona, pentru finele anului economistii asteptand valori de 3,5 - 4%.
In aceste conditii, paritatea va fluctua, in urmatoarele saptamani, intre 1,2740 si 1,32 dolari. Eforturile BNR din ultimele sase luni de a schimba fata pietei valutar-monetare romanesti se pare ca au asigurat leului o trecere lina spre liberalizarea aproape totala a contului de capital.
Saptamana tre