De astazi, s-a liberalizat contul de capital, un obstacol greu de trecut pe drumul aderarii. BNR a amanat pana in ceasul al doisprezecelea aceasta hotarare, care poate fi "oul fierbinte" din cosul de Paste.
Dand semne de nemultumire, participantii la reuniunea Consiliului European de primavara, tinuta luna trecuta la Bruxelles, l-au luat la intrebari pe seful Executivului, Calin Popescu Tariceanu. Seful Guvernului a mutat intreaga responsabilitate in sarcina Bancii Nationale a Romaniei, evitand sa dea un raspuns clar.
Din cauza interesului major dovedit de partenerii europeni fata de aceasta masura, autoritatea financiar-monetara a Romaniei nu a avut de ales si a trebuit sa se conformeze angajamentelor luate in urma cu un an. Acestea prevedeau, ferm, data-limita stabilita pentru introducerea liberalizarii contului de capital: 10 aprilie 2005.
Guvernatorul Mugur Isarescu a primit imediat din partea premierului Calin Popescu Tariceanu "stafeta" europeana si astfel liberalizarea contului de capital a ajuns sa intre in vigoare. Pentru ca nivelul dobanzilor la depozitele in lei continua sa fie ridicat, riscul aparitiei "bisnitarilor" financiari pe piata romaneasca de capital este foarte mare.
Posibilele speculatii dau fiori reci pe sira spinarii mediului de afaceri autohton. Cum se traduc acesti termeni pe intelesul tuturor? De astazi, cetatenii straini pot sa constituie depozite in lei, pe termen scurt, cu scopul obtinerii unui profit din jocul dobanzii.
Diferenta mare dintre fructificarea capitalului in lei, comparativ cu cea obtinuta la principalele valute, va face ca in Romania sa intre fonduri considerabile, plasate de investitori aflati in toate colturile lumii. Indiferent de variatiile cursului de schimb al leului in raport cu alte monede, posesorul capitalului va avea de castigat.
Printr-o expl