Presa din intreaga lume apreciaza ca alegerea noului Suveran Pontif ar putea avea loc in urma unui conclav scurt, asemanator celui care l-a desemnat Papa in doar 24 de ore pe Pius al XII-lea, la 2 martie 1939. de RADU CROITORU Un numar de 20 de cardinali sunt citati ca posibili succesori ai Papei Ioan Paul al II-lea, fara ca nimeni sa vorbeasca cu insistenta despre un nume precis. Teza unui Papa italian, dupa Pontificatul polonezului Ioan Paul al II-lea prinde tot mai mult contur, iar, in acest caz, cardinalul de Milan, Dionigi Tettamanzi, in varsta de 71 de ani, pare figura cea mai potrivita pentru a accede la conducerea Bisericii Catolice.
Un alt nume vehiculat este cel al cardinalului Angelo Scola, 63 de ani, Patriarh al Venetiei si apropiat al miscarii catolice Opus Dei. Fostul secretar de stat al Vaticanului, Angelo Sodano, 77 de ani, figureaza si el pe lista conservatorilor papabili si, desi avantajat de sprijinul Americii latine, are veritabilul handicap de a fi fost un om al vechiului pontificat, pozitie prin care si-a atras numerosi inamici. Un alt cardinal citat de presa este Giovanni Battista Re, 71 de ani, care si-a dorit in toata cariera sa sa ajunga in fruntea secretariatului de stat al Vaticanului. Conducatorul miscarii reformatoare, J...suite Carlo Maria Martini, in varsta de 78 de ani, apare si el ca posibil succesor al lui Ioan Paul al II-lea, insa acesta pare a avea putine sanse de a fi ales din cauza criticilor la adresa sa venite din partea cardinalilor italieni. Unul dintre adversarii sai redutabili este cardinalul Camillo Ruini, 74 de ani, seful Bisericii Catolice italiene, considerat cel mai posibil succesor al Papei Ioan Paul al II-lea.
SANSELE AMERICII LATINE. In cadrul Conclavului care va avea loc incepand cu 18 aprilie vor intra cu sperante de a fi desemnati in fruntea Vaticanului mai multi cardinali din America Latina.