Cum-necum, orice licitatie care are ca fonduri banul public sau imprumuturi europene si este organizata in Romania are iz de produs contrafacut. Daca romanii au ajuns sa compromita pana si Al Qaeda, inscenand o rapire cu teroristi in inima Bagdadului, a compromite o licitatie e floare la ureche pentru rapsozii mioritici.
Iar daca in ecuatie este inclusa o firma care inainte de 1989 a avut legaturi stranse cu fosta Securitate, reteta produsului contrafacut garanteaza un succes de zile mari.
In vara anului 2003, Romania semna impreuna, cu Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, un contract de finantare a Proiectului privind reabilitarea infrastructurii scolare din Romania, proiect in valoare de 201 milioane euro.
Componenta IV a acestui program - reabilitarea caminelor studentesti - avea alocata un buget de 10 milioane de dolari si prevedea, intr-o prima faza, modernizarea completa a 13 camine din tara. Printre acestea si caminele I, IX si X din Complexul Studentesc Hasdeu din Cluj-Napoca.
Caminul I apartine Universitatii Babes Bolyai, iar celelalte doua Universitatii de Medicina si Farmacie. Proiectul se deruleaza exclusiv prin Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), universitatile clujene avand rolul de simpli observatori in aceasta afacere.
Incercarea noastra de a afla pe cale oficiala mai multe detalii despre aceasta lucrare s-a lovit de tratarea superficiala a problemei de catre Servicul Relatii Publice si Mass-Media din cadrul MEC. Potrivit unor surse neoficiale, valoarea proiectului "clujean" este de 1,5 milioane de euro.
Firma de constructii care se va bucura de aceasta suma este Arcom SA Bucuresti, care va incepe lucrarile in cursul acestei saptamani la caminele IX si X, iar in vara, la