O mare parte din cantitatile de carne de porc si pasare, inclusiv din cea de cartofi, ceapa, morcovi, tomate, mere, dar mai ales zahar, consumate de romani sunt aduse din strainatate. Se apeleaza la importuri in cazul unor produse pentru ca productia interna nu poate acoperi necesarul.
In alte cazuri, cum ar fi cartofii si merele romanesti, acestea sunt, pur si simplu, scoase de pe piata de mafia importatorilor. Romanii s-au obisnuit deja sa manance zahar brazilian si carne frantuzeasca, olandeza sau germana.
Daca noi consumam cartofi adusi din Serbia si mere din Polonia sau Turcia, oile romanesti ajung in Italia, Iordania si Bulgaria, vacile - in Croatia, Egipt si Grecia, porumbul - in Egipt, Spania, Algeria, Turcia sau Libia, iar vinul - in Republica Moldova, Germania, Marea Britanie, SUA.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in ianuarie si februarie au intrat in Romania produse alimentare in valoare de 252,9 milioane euro, adica de patru ori mai mult decat reprezinta valoarea exporturilor agroalimentare.
Cea mai mare pondere in structura importurilor o au tigarile si tutunul - 15% (37,9 milioane euro), fiind urmate de carnea de porc - 12% (30,2 milioane euro), citricele - 6,8% (17,2 milioane euro) si zaharul - 5,6% (14,3 milioane euro).
Datele Ministerului Agriculturii arata ca balanta comerciala cu produse agricole si agroalimentare se mentine dezechilibrata in favoarea importurilor, deficitul fiind la sfarsitul primelor doua luni ale anului de 185,3 milioane de euro. Fata de perioada similara a anului trecut, deficitul comercial este in scadere cu 14,6 milioane euro.
O mare parte din cantitatile de carne de porc si pasare, inclusiv din cea de cartofi, ceapa, morcovi, tomate, mere, dar mai ales zahar, consumate de romani sunt aduse din strainatate. Se apeleaza la importuri in cazul unor produ