Prima zi cu cont de capital liberalizat oficial nu a avut efecte semnificative pe piata valutara. BNR nu se-asteapta la intrari masive de capital.
„A privi intrarile si iesirile de capital drept catastrofe este exagerat. Este ceva normal. Acesta este jocul economiei de piata in care am intrat", a spus ieri, la BNR, guvernatorul Mugur Isarescu. El a spus ca BNR este gata ca printr-un mix de politici adecvat sa evite iesirile bruste de capital.
Reamintim ca Banca Nationala a Romaniei a publicat noul regulament valutar care, pe linga ridicarea restrictiei la accesul strainilor la conturi deschise in lei in bancile comerciale romanesti, a prevazut si un set de masuri de contracarare a miscarilor speculative de capital.
Aceste masuri nu vor fi insa puse in aplicare decit daca fluxurile de capital strain sint susceptibile sa provoace o criza grava pe piata valutara. De asemenea, masurile vor fi aplicate doar dupa notificarea Comisiei Europene.
Capitalurile cu potential speculativ care au patruns pe diverse cai inainte de 11 aprilie sint apreciate de BNR la circa 1,5-2 miliarde de euro. Potrivit guvernatorului, o buna parte din aceste capitaluri nu vor pleca, ci se vor orienta spre alte piete, precum cea imobiliara.
Prima zi dupa liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele bancare in lei nu a condus la efecte spectaculoase pe piata valutara interbancara. Cursul mediu comunicat de BNR a fost de 36.328 de lei pentru un euro. Leul s-a apreciat fata de moneda unica europeana cu 132 de unitati comparativ cu cotatia de vineri.
Guvernatorul Mugur Isarescu a apreciat ca pasul de liberalizare de ieri este un moment foarte important, dar ca, pentru BNR, liberalizarea contului de capital va fi considerata incheiata cind dobinzile din Romania vor fi competitive si la paritate cu cele practicate in Uniunea E