Conform statisticilor, majoritatea pensionarilor din Romania a votat, de la Revolutie incoace, cu Ion Iliescu si cu PSD-ul (in diversele sale avataruri). Nu sunt singurii care-au votat astfel. Alaturi de ei, electoratul acestora din urma mai consta in locuitorii din mediul rural si din cei cu studii submedii.
Evident, ei reprezinta, luati impreuna, zona conservatoare (pana la "reactionara") a societatii romanesti. Pentru fiecare dintre cele trei categorii – care, pe anumite segmente, se suprapun – exista explicatii clare ale acestei optiuni electorale. Cei din mediul rural au trait intotdeauna cu o viteza mai mica decat cei din orase.
Informatia s-a difuzat mai lent si mai partinitor, spatiul de manevra ideologica a fost mai mare. Toate populatiile rurale din lume sunt conservatoare. Dar ele sunt o reminiscenta, in continua diminuare, a unei alte civilizatii. Cei cu studii inferioare, pe de alta parte, sufera de o lipsa cronica de orizont politic, ceea ce duce la o restrangere drastica a optiunilor.
Si cum optiunile cele mai rezistente sunt si cele mai primitive (nationalism, totalitarism, regim patriarhal etc.), consecintele sunt evidente.
Batranii din Romania actuala sunt cei care-au purtat in spate cei peste 40 de ani de comunism. Schimbarea sistemului social i-a prins in copilarie sau in adolescenta, asa incat ei au fost de la inceput lipsiti de vreo posibilitate de comparatie sau de continuitate cu lumea libera.
Continuitate nu putea fi, pentru ca, pana in anii ’50, toata clasa politica si intelectualitatea romaneasca necooperanta fusesera anihilate. Contactul cu Occidentul fusese taiat la randul sau si a ramas taiat, fundamental, pe tot parcursul perioadei comuniste, in ciuda unor momente de liberalizare. Regimul in care actualii pensionari au trait in comunism a fost unul de puscarie pe viata.
@