Tsunami. Cutremur. Panica. Doar cativa dintre termenii folositi pentru a indica ziua in care urma liberalizarea, aproape totala, a contului de capital.
Doar ca ieri nu s-a intamplat nimic deosebit in piata valutara. Aceasta este reusita politicii BNR, care in numai 6 luni a racit fondurile speculative care ar fi trebuit sa invadeze pietele romanesti.
Experientele, destul de dureroase, prin care au trecut Ungaria, Polonia sau Cehia au fost studiate cu atentie de banca centrala, ceea ce a asigurat o zi linistita dealerilor bancari.
„A fost foarte calma, declara un dealer bancar. Nu s-a intamplat aproape nimic deosebit, cu exceptia unui moment in care cotatiile de cumparare au urcat la 3,643 lei. In partea a doua a zilei, euro s-a stabilizat la 3,63 - 3,635 lei. Asa s-a demonstrat ca cine a vrut sa speculeze dobanzile si cursul a inceput sa o faca cu mult timp in urma".
Cursul euro a inregistrat o scadere minima, el coborand de la 3,646 la 3,6328 lei.
O scadere mai mare a avut dolarul, al carui curs a coborat de la 2,8399 la 2,8012 lei.
Aprecierea mai substantiala a leului a fost cauzata de evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale, care a fluctuat intre 1,29 si 1,2970.
La scaderea monedei verzi au contribuit, in primul rand, opiniile analistilor care considera ca balanta comerciala americana va creste in februarie la 59 miliarde dolari.
In acelasi timp, pretul unciei de aur, stabilit la Londra, a urcat ieri dimineata la peste 428 dolari, fata de 422 la inceputul saptamanii trecute. Tsunami. Cutremur. Panica. Doar cativa dintre termenii folositi pentru a indica ziua in care urma liberalizarea, aproape totala, a contului de capital.
Doar ca ieri nu s-a intamplat nimic deosebit in piata valutara. Aceasta este reusita politicii BNR, care in numai 6 luni a racit fondurile speculative care ar fi trebuit sa