Acum, venitul mediu pe locuitor la noi este de 30% din media UE si exista sperante ca procentul va fi dublu peste 20 de ani. Din 2007, Romania va incepe sa achite masiv din nota de plata a integrarii, cifrata la cel putin 40 de miliarde de euro.
Romanii au sansa sa ajunga la 60% din venitul mediu pe locuitor al tarilor Uniunii Europene in 20 de ani, a declarat ieri Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, la seminarul „Costurile si beneficiile integrarii", organizat de Finmedia. Asta se va intimpla in varianta in care, in perioada mentionata, Romania va inregistra o crestere economica cu 3% peste media tarilor din Uniune.
Acum, Romania este la 30% din media UE, din punct de vedere al veniturilor pe locuitor, calculate la paritatea puterii de cumparare. „Nu e descurajant. Vom ajunge acolo daca vor fi oameni destepti in conducerea companiilor si in guvern", a spus Daianu.
Tot el a spus insa ca decalajale se pot reduce daca „toate celelalte sint comparabile (cu ce e in UE n.red.), dar salariile sint mai mici.
Nota de plata: cel putin 43 de miliarde de euro
Potrivit negociatorului-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, costurile pentru modernizarea infrastructurii rutiere se ridica la sapte-opt miliarde de euro.
Negociatorul-sef a mai prezentat si alte „pozitii" de pe nota totala de plata a integrarii: investitia necesara pentru protectia mediului se ridica la 30 de miliarde de euro, cea pentru respectarea directivelor pentru protectia muncii la patru miliarde de euro, iar securizarea frontierelor la un miliard.
Orban a refuzat sa ofere o cifra totala a costurilor pe care le presupune integrarea, pentru ca „nu ar fi oportuna pentru Europa in acest moment" si pentru ca „nu ar putea exprima exact si fidel tot ceea ce ar putea insemna costurile".
El a spus ca cifra de 44,3 miliard