Parlamentul European nu se va opune aderarii Romaniei la Uniunea Europeana atata vreme cat va putea sa joace un rol important in acest proces. Cu doar doua zile inainte de votul pentru Tratatul de aderare a Romaniei, Parlamentul European a adoptat o motiune in care conditioneaza aprobarea documentului de implicarea sa in cazul posibilei recurgeri la clauzele de salvgardare.
Cererea Legislativului european nu este o noutate, insa pana acum europarlamentarii au obtinut numai promisiuni, nimic oficial. De altfel, potrivit procedurilor, clauza de salvgardare poate fi activata doar la propunerea Comisiei Europene, fapt ce a dus la nemultumirea membrilor PE care considera ca rolul lor este diminuat considerabil. Trebuie amintit ca la incheierea negocierilor Romania a acceptat, pe langa trei clauze de siguranta comune cu Bulgaria, inca 11 suplimentare, referitoare la domeniile Justitie si Afaceri Interne si Concurenta.
Orice neindeplinire a angajamentului poate duce la amanarea cu un an a aderarii efective la Uniunea Europeana.
Parlamentul European precizeaza, in motiunea data ieri publicitatii, ca va vota rezolutia privind aderarea Romaniei la UE, care recunoaste eforturile realizate de Bucuresti in perspectiva aderarii, dar subliniaza necesitatea continuarii acestora, in special in privinta Justitiei si Afacerilor Interne si a luptei impotriva coruptiei.
Parlamentul "va continua sa urmareasca indeaproape procesul care va duce la aderarea Romaniei in ianuarie 2007 si cere Comisiei sa ii ofere informari regulate cu privire la masura in care autoritatile romane isi onoreaza angajamentele din Tratatul de Aderare si subliniaza faptul ca "aproba Tratatul de Aderare cu conditia ca atat Consiliul, cat si Comisia sa implice deplin Parlamentul in luarea deciziilor" in cazul recurgerii la clauza de salvgardare, se mai arata in textul documentului.
@N