Numai 28% dintre bancomatele instalate de banci vor fi alimentate cu bani noi din prima zi de punere in circulatie a bancnotelor denominate - 1 iulie 2005, iar 15% dintre ATM-uri vor fi adaptate tehnic in semestrul II al anului, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Un numar de sapte banci mari cu 28% din retea - 949 bancomate - vor fi alimentate cu noile bancnote chiar de la 1 iulie, iar 407 ATM-uri vor fi pregatite in a doua parte a anului. Dupa 1 iulie 2005 vor fi adaptate treptat si restul de 2.044 bancomate. Exista unele costuri. BNR nu forteaza procesul preschimbarii", a aratat Isarescu.
Cele mai multe banci opteaza pentru patru tipuri de cupiuri care sa fie eliberate de bancomate, respectiv bancnotele de 5 lei, 10 lei, 50 de lei si 100 de lei. O treime dintre banci ar elibera numerar fara bancnotele de 5 lei, in timp ce o singura banca considera suficiente bancnotele de 10 lei si 50 de lei.
Guvernatorul BNR sustine ca temerile privind eventuale efecte inflationiste ale denominarii sunt nefondate si a incercat sa demonteze pe rand scenariile negative lansate de unii analisti.
In opinia oficialului BNR, ipoteza unei temeri in randul populatiei privind procesul de denominare nu este justificata si nu se va observa o tendinta de investire a banilor in imobile, terenuri, bunuri de folosinta indelungata sau valuta. Isarescu a afirmat ca de la afisarea duala a preturilor nu au fost observate presiuni inflationiste, iar economiile populatiei au inregistrat cresteri.
Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale crede ca nu vor avea loc rotunjiri ale preturilor, procesul de denominare fiind mult diferit de trecerea la euro.
El a citat din rezultatele unui sondaj CURS, potrivit caruia, 62% din populatie considera benefic procesul de denominare si numai 23% nu sunt de acord cu taierea a patru zerouri din coada actualel