Agricultorii romani vor primi dupa 2007 o subventie care va reprezenta 25% din cea pe care o primeste un agricultor european. Valoarea ajutorul financiar va creste, gradual, la 50% in 2011, ajungind la 100% in 2016. „O astfel de esalonare era absolut necesara. Daca am fi acordat subventii similare celei din UE din primul an, fermierii romani nu ar mai fi fost stimulati sa fie productivi.
Costurile pentru agricultorii romani sint in prezent mai scazute decit cele din comunitate", a precizat Carmen Rusu, expert in Ministerul integrarii Europene, in cadrul unui seminar pe tema „Sistemul subventiilor in agricultura", organizat de Fundatia eRomania Gateway.
Marile asociatii vor avea de cistigat
Subventiile urmeaza sa fie acordate pe unitate de suprafata, pe produs sau pe cap de animal. Guvernul Romaniei nu a stabilit, insa, cit va fi suprafata minima a unei exploatatii agricole pentru a intra in sistemul de subventionare. „Noi am venit cu doua propuneri. Una este de 0,3 hectare, asa cum se intimpla in majoritatea tarilor membre UE, iar cea de-a doua – de un hectar.
Potrivit calculelor noastre, in primul caz, din 2007, ar primi subventii agricole 2,4 milioane de gospodarii taranesti. La un prag de un hectar, numarul beneficiarilor s-ar restringe la 1,6 milioane", a explicat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Guvernul pare sa opteze pentru cea de-a doua varianta, justificind prin nevoia de concentrare a terenurilor agricole.
„In cazul in care se fixeaza o suprafata mai mare de un hectar, vor fi gospodarii afectate, dar acestea nu fac parte din rindul marilor producatori. Astfel de fermieri nu sint interesati de agricultura de performanta, care nu se poate face pe jumatate de hectar.
Ei nu isi vor procu