Deficitul bugetar pe 2007 va fi marea provocare cu care se va confrunta Guvernul Romaniei, ca urmare a masurilor necesare care vor fi luate in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Aceasta a fost cea mai importanta concluzie a primei dezbateri desfasurate in tara noastra pe tema riscurilor pe care le implica aderarea la Uniunea Europeana, "Costurile si beneficiile integrarii Romaniei in UE".
Absenta reformelor structurale din ultimii 15 ani obliga Executivul de la Bucuresti la un adevarat tur de forta, excesiv de costisitor. La presiunea Fondului Monetar International, ultimele Guverne au preferat sa reduca deficitul bugetar, alegand sa scada cheltuielile bugetare, in special limitand sumele destinate investitiilor. Investitii care acum devin obligatorii. Paradoxul cu care se confrunta actualul Executiv consta in faptul ca trebuie sa se incadreze intr-un deficit de 0,6 la suta, obtinut cu mult efort diplomatic de la conducerea FMI, si in acelasi timp sa investeasca in infrastructura si in modernizarea, in special, a sectorului rural, pentru a nu fi pus intr-o situatie imposibila in 2007.
Potrivit fostului ministru de Finante, Daniel Daianu, exista riscul, chiar certitudinea, ca, in anul aderarii, ca urmare a contributiilor la bugetul Uniunii si a cheltuielilor obligatorii, amanate de fostele guvernari, deficitul bugetar al Romaniei sa il egaleze pe cel al noilor membre, Polonia, Ungaria si Cehia, in primul an postaderare, de 3-4 la suta din PIB. Scenariul profesorului Daianu este insa unul extrem de optimist, in conditiile in care bugetul tarii noastre are venituri inferioare cu 6-7 la suta ca pondere din PIB, fata de bugetele statelor amintite. In plus, Daianu considera ca imprumuturile sectorului neguvernamental pe pietele externe se va extinde, conditie in care deficitul de cont curent pe 2007 va depasi 10 la suta.
Protectia mediului ne c