Creditul in lei va fi tot mai ieftin si mai usor de luat, atat de catre firme, cat si de populatie, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a marcat prin aceasta declaratie intrarea in functiune a Sistemului Electronic de Plati (SEP) pentru platile de mare valoare, operatiune care s-a petrecut ieri.
Introducerea SEP scuteste bancile de unele costuri, destul de mari, cu transferul si manevrarea numerarului.
Guvernatorul a anuntat ca sistemul electronic va fi gata in mai si pentru platile mici, iar de la inceputul lunii iulie si titlurile de stat vor putea fi tranzactionate in mediu electronic.
"Trecerea la sistemul electronic de plati in timp real poate fi incheiata atunci cand costul de transfer se va reduce dramatic, ajungand la un nivel cu cel din UE.
De asemenea, liberalizarea contului de capital poate fi considerata incheiata atunci cand dobanzile din Romania vor fi comparabile cu cele din UE. Capitalul va fi ieftin si facil. Ma refer la creditul in lei", a spus Isarescu, fara a preciza vreun termen la care aceste lucruri se vor petrece.
Reducerea dobanzii, "anulata" de aprecierea leului
El a subliniat ca reducerea dobanzilor de catre BNR nu trebuie privita ca o relaxare a politicii monetare. "Politica monetara este in continuare stransa pentru a putea obtine inflatia de 7% la sfarsitul anului. Reducerea dobanzilor cu 10% este contrabalansata de intarirea cu 10% a monedei nationale.
Este foarte simplu. Scaderea de dobanda actioneaza pe 6% din PIB, cat reprezinta acum creditul in lei, iar aprecierea monedei nationale se reflecta in ieftinirea importurilor, care reprezinta 40% din PIB", a explicat Isarescu.
Ghetea: Efecte, de la inceputul anului viitor
La inceputul anului viitor vom asista la o reducere substantiala a costurilor de operare ale bancilor, ceea ce va fo