In dosarul de Securitate al Ilenei Malancioiu, aflat in arhiva CNSAS, se gaseste si un asa- numit „raport informativ" al SRI din data de 20 august 1990, adica la opt luni de la desfiintarea Securitatii si la cinci de la crearea SRI.
Informatorul a iscodit printre rudele si vecinii din satul natal al poetei dupa ce aceasta, intr-un interviu acordat la Televiziunea Romana Libera, a criticat mineriadele si politica lui Iliescu privind proprietatea. Vestile din raport sunau bine: rudele si consatenii Ilenei Malancioiu ar fi dezaprobat pozitia acesteia.
Informatorul mai noteaza cu minutiozitate ca tatal poetei a fost „functionar la mina", iar in ultimii ani a lucrat ca muncitor „de suprafata", deci nici vorba sa fi fost miner, asa cum sustinuse Ileana Malancioiu in interviu. Virgil Magureanu, sef al SRI in 1990, spune ca raportul „Malancioiu" a fost un „exces de zel".
Un document din arhiva CNSAS arata ca Serviciul Roman de Informatii a continuat urmarirea disidentilor anticomunisti si dupa revolutie. Una dintre tinte a fost Ileana Malancioiu, poeta interzisa de regimul Ceausescu, urmarita pentru dezacordul sau cu regimul Iliescu.
In dosarul de Securitate al Ilenei Malancioiu, aflat in arhiva CNSAS, se gaseste si un asa-numit „raport informativ" al SRI din data de 20 august 1990, adica la opt luni de la desfiintarea Securitatii si la cinci de la crearea SRI.
Informatorul a iscodit printre rudele si vecinii din satul natal al poetei dupa ce aceasta, intr-un interviu acordat lui Vartan Arachelian la Televiziunea Romana Libera, a criticat mineriadele si politica lui Iliescu privind proprietatea.
„Din discutiile purtate cu unii cetateni din comuna Godeni, judetul Arges, referitoare la numita Malancioiu Elena (poeta), nascuta in Godeni, au rezultat urmatoarele aspecte...". Astfel incepe raportul informativ