Parlamentul European isi da astazi votul pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Nimeni nu se asteapta la unanimitate in plen, dat fiind ca exista sceptici in ceea ce priveste capacitatea Bucurestiului de a face fata integrarii, dar nici la vreo surpriza. Punct de vedere sustinut chiar de comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, in urma cu o luna la Bucuresti.
"Este normal intr-o democratie sa existe puncte de vedere divergente. Stim ca exista foarte multa aprobare, dar si dezaprobare in legatura cu aderarea Romaniei in 2007. Parlamentul European isi va baza insa votul pe raportul obiectiv si neutru al Comisiei Europene", explica oficialul european.
Ieri, majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European si-au precizat pozitia pe care o vor avea azi, fiind de asteptat un vot majoritar favorabil. Acesta este ultimul pas inaintea semnarii la 9 mai a Tratatului de aderare.
De altfel, problema nu consta in aprobarea astazi a documentului, ci in capacitatea Romaniei de a accepta termenele pe care acesta le prevede: integrare efectiva la 1 ianuarie 2007, in conditiile in care toate angajamentele "contractului" cu Europa sunt indeplinite.
Desi optimism se manifesta de ambele parti, orice derapaj al Bucurestiului il poate costa amanarea aderarii cu un an. "Juriul nu s-a pronuntat inca definitiv, dar trebuie sa acceptam pentru ambele tari prezumtia de nevinovatie", a explicat intr-un interviu acordat BBC, Olli Rehn.
"Ambele tari sunt pe drumul cel bun, si cu toate ca Bulgaria a facut reforme importante in ultimii ani, Romania recupereaza repede terenul pierdut, de exemplu in ceea ce priveste reforma Justitiei", a precizat comisarul european pentru extindere.
Asta nu inseamna insa un moment de respiro pentru Romania. Comisia Europeana va monitoriza strict reformele angajate de Bucuresti. Potrivit BBC, in urmatoarele sa