Numãrul firmelor care vor fi administrate de Direcþia Generalã de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) va creºte cu aproape 700 panã la sfarºitul anului, panã la 1.200, a declarat, ieri, directorul general al Direcþiei Tehnologia Informaþiei din Ministerul Finanþelor, Adrian Popescu.
"Motivele sunt concentrarea administraþiei asupra activitãþii celor care aduc cele mai mari venituri la buget ºi posibilitatea de a le oferi servicii de calitate mai bunã decat administraþiile financiare. Aceste companii aduc intre 70 ºi 80% din veniturile colectate la bugetul general consolidat al statului", a afirmat Popescu.
DGAMC funcþioneazã in cadrul Agenþiei Naþionale pentru Administrare Fiscalã (ANAF) ºi are in administrare companiile cu o cifrã de afaceri, in 2003, mai mare sau egalã cu 500 miliarde lei, firmele monitorizate conform acordurilor cu Fondul Monetar Internaþional, precum ºi societãþile rezultate din divizarea acestora in anul 2004.
De asemenea, in categoria marilor contribuabili vor intra Banca Naþionalã a Romaniei, bãncile, societãþile de asigurãri, societãþile de investiþii financiare, precum ºi cazinourile.
Potrivit ordinului ministrului Finanþelor Publice 343/2005 privind organizarea activitãþii de administrare a marilor contribuabili, incepand cu 1 iulie vor fi transferaþi 347 mari contribuabili la DGAMC, din 19 judeþe, iar de la 1 octombrie alte 444 de societãþi, din 21 de judeþe.
Noii mari contribuabili trebuie sã urmeze o altã procedurã pentru indeplinirea obligaþiilor fiscale referitoare la modul de depunere a declaraþiilor fiscale ºi plata obligaþiilor faþã de bugetul de stat.
Astfel, incepand cu 1 aprilie, aceste companii vor depune toate declaraþiile fiscale la Direcþia Generalã de Adiministrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, iar plãþile le vor efectua la Trezoreria Municipiului Bucureºti.
Agenþ