Parlamentul European voteaza astazi Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Conform ultimelor estimari, votul europarlamentarilor va fi majoritar pozitiv, deci presedintele Basescu si premierul Tariceanu isi pot pregati deja discursurile pe care le vor rosti pe 25 aprilie, cind vor semna documentele oficiale legate de aderare.
Motiunea care insoteste rezolutia privind aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana trece insa in revista, pe linga progresele inregistrate, si punctele nevralgice ale societatii romanesti, deficiente care trebuie remediate pina in momentul aderarii. In caz contrar, intrarea "cu acte" in Europa s-ar putea amina pentru 2008.
Parlamentarii europeni au tinut sa precizeze: "In cazul in care vor fi invocate clauzele de salvgardare, acest lucru nu trebuie privit drept o sanctiune, ci mai degraba un mecanism avind ca scop asigurarea timpului necesar pentru pregatirea aderarii la piata interna fara socuri pentru tara sau pentru politicile comunitare".
Chiar daca momentul de astazi si cel de pe 25 aprilie (data la care se va organiza ceremonia semnarii Tratatului de catre Romania si Bulgaria) vor fi asumate de clasa politica drept adevarate victorii, drumul pina la admiterea in Uniunea Europeana nu e unul presarat cu lauri, iar la capatul lui nu e obligatoriu sa fim primiti cu bratele deschi-se.
Nerealizarea fie si a uneia dintre cele 12 conditii obligatorii impuse pentru intrarea in Uniune ne poate bloca accesul pentru inca un an. Comisia Europeana este cea care poate recomanda Consiliului UE aceasta masura. Recomandarea poate fi aprobata cu majoritate calificata (majoritatea statelor din Consiliu, cu 72,27% din voturi, reprezentind cel putin 62% din populatia Uniunii).
Capitole sensibile
Clauzele de salvgardare vizeaza doua capitole din tratatul de adera