Dupa ce social-democratii si umanistii si-au adus in Parlament propunerile de modificare a legislatiei electorale, a venit randul liberalilor. Proiectul depus de opt parlamentari PNL este unul radical, printre cele mai importante prevederi numarandu-se introducerea votului uninominal mixt, reducerea numarului deputatilor la 240 si a senatorilor la 116 si doar opt circumscriptii electorale.
Deputatii si senatorii ar urma sa fie alesi prin scrutin uninominal bazat pe un sistem proportional cu selectie personalizata, vor exista doar 8 circumscriptii electorale, conform celor opt regiuni de dezvoltare, iar ziua de vot va fi sambata, mai prevede initiativa legislativa privind Codul electoral propusa de PNL.
Liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a explicat ca jumatate din mandate se aloca uninominal la nivelul colegiilor uninominale, iar restul se aloca prin vot preferential pe lista la nivelul circumscriptiei, respectiv alegatorii vor putea sa voteze candidatii pe care ii doresc de pe lista unui partid. Initiativa legislativa mai stipuleaza obligativitatea folosirii cartii de alegator.
Eugen Nicolaescu a anuntat, de asemenea, ca azi va solicita conducerii Camerei Deputatilor constituirea unei Comisii comune a celor doua Camere legislative, care sa elaboreze Codul electoral, avand in vedere ca exista trei initiative legislative care vizeaza procesul electoral, respectiv cele ale PNL, PSD si PUR. In opinia sa, fie cele trei initiative sunt discutate impreuna in comisiile parlamentare, fie se constituie comisia speciala, care va analiza subiectul dupa mai multe luni de dezbateri publice, inclusiv cu organizatiile neguvernamentale. Dupa ce social-democratii si umanistii si-au adus in Parlament propunerile de modificare a legislatiei electorale, a venit randul liberalilor. Proiectul depus de opt parlamentari PNL este unul radical, printre cele mai i