Dupa aproape zece ani in care au incercat cu orice chip sa-si dovedeasca nevinovatia, personajele-cheie din dosarul "Manfredini" rup tacerea.
Cu existenta bulversata de acuzatiile de spionaj puse in carca de Serviciul Roman de Informatii, urmarite vreme indelungata indeaproape de angajatii acestei institutii, fostele angajate ale societatii comerciale "Antibiotice" SA sunt hotarate sa apeleze la instantele europene pentru a-si sustine cauza. Pana atunci insa, cele trei femei asteapta verdictul Tribunalului Iasi.
Magistratii ieseni au doua variante: fie recunosc faptul ca au gresit initial cand le-au condamnat la inchisoare pe baza unor simple declaratii si accepta expertiza tehnica intocmita in urma cererii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fie isi mentin pozitia si stabilesc ce se va intampla mai departe cu actualele salariate ale societatii comerciale "MIB-TH", apartinand intreprinzatorului italian Ricardo Manfredini.
Daca aleg prima varianta, una dintre institutiile care va "pica prost" este Serviciul Roman de Informatii.
Bazandu-se doar pe declaratiile Constantei Gnatenco (fosta angajata a firmei MIB-TH) si a lui Tica Dragos (biolog la Centrul de Cercetari de la Antibiotice), si pe convorbirile telefonice inregistrate de SRI, judecatorii au decis ca Daniela Irimia, Cornelia Popovici, Violeta Pricop si Adela Medeleanu sunt vinovate.
Femeile au fost condamnate la cate un an, sau chiar peste un an de inchisoare, in timp ce profesorul Ricardo Manfredini trebuia sa ispaseasca patru ani de penitenta. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat toate hotararile magistratilor ieseni, cerandu-i Tribunalului Iasi sa ia in considerare si expertiza tehnica refuzata pana atunci femeilor.
"Dosarul Manfredini" i-a adus ofiterul