Votul uninominal a revenit pe agenda politica o data cu propunerile PSD privind reforma electorala.
In ciuda motivatiilor politice ale fostului partid de guvernamant, care crede ca schimbarea ii va fi favorabila, societatea civila si toate partidele ar trebui sa se implice in dezbatere, tocmai pentru ca reforma sa se concentreze mai degraba pe gasirea celor mai bune mijloace de reprezentare a cetatenilor decat pe realizarea unor interese politice pe termen scurt.
Votul uninominal are avantajul asigurarii unei legaturi mai puternice intre alegatori si alesi. Exista insa multe variante si, daca se schimba legea electorala, e important sa fie ales sistemul corect.
Marea Britanie are una din formele cele mai pure de vot uninominal, cu circumscriptii cu un singur reprezentant si cu un singur tur de scrutin. Totusi, sistemul electoral britanic a fost recent subiectul unei dezbateri incinse, principala sa problema fiind ca dezavantajeaza puternic partidele mai mici.
Sistemul functiona bine pe cand in Marea Britanie era un echilibru intre doua partide, Laburist si Conservator, Liberalii reprezentand un al treilea partid, nesemnificativ.
La inceputul anilor '80, situatia a inceput sa se schimbe, in momentul in care Partidul Social Democrat (fosta factiune de dreapta a Laburistilor) a facut o alianta cu Liberalii, ulterior fuzionand cu acestia pentru a deveni Liberal-Democratii de astazi.
Chiar daca alianta dintre Social-Democrati si Liberali si apoi Liberal-Democratii au avut 15-20% in alegeri de-a lungul ultimelor doua decenii, au obtinut un numar nesemnificativ de fotolii parlamentare. In orice alt sistem, ei ar fi inclinat balanta puterii, asa cum au facut-o Liberal-Democratii germani, cu un posibil efect radical asupra politicilor guvernamentale.
In schimb, guverne care au castigat doar in j